Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Η θέση μας για τις Νεάνιδες

Επειδή ο χώρος του βόλει Γυναικών, σε ότι έχει σχέση με τη διαχρονικότητα παρουσίας, είναι μάλλον περιορισμένος, καθώς δεν είναι πολλοί εκείνοι που τον υπηρετούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι, όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, θα ήθελα να εκφράσω ανοιχτά τις απόψεις μου για το πρωτάθλημα των Νεανίδων και τον τρόπο διεξαγωγής του.
Εχω την τιμή να είμαι μέλος της Επιτροπής Πρωταθλημάτων της ΕΣΠΕΔΑ, εκτός απο έφορος στο βόλει Γυναικών  του Πορφύρα.
Ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος Νεανίδων αποφασίσθηκε με ένα και μόνο κριτήριο.
Να έχουν, όλα τα παιδιά, πολλά και ανταγωνιστικά παιχνίδια.
Είναι αναπτυξιακό πρωτάθλημα, όχι Κύπελλο, ώστε να ορίζονται οι αγώνες, με δεσμεύσεις και περιορισμούς.
Στη δεύτερη φάση, η κλήρωση είναι ελεύθερη στους Ομίλους, καθώς, θα ήταν στρεβλό να δώσουμε αβαντάζ στην ομάδα που βγήκε πρώτη ή δεύτερη στην βαθμολογία, όταν δεν υπήρχε ίδια ποιότητα και στους 3 Ομίλους και εύκολα θα μπορούσε κάποιος να επικαλεσθεί ότι έχει άλλη αξία η πρωτιά σε έναν Ομιλο και διαφορετική σε άλλον.
Επίσης, επειδή είναι Νεάνιδες και οι ηλικίες αλλάζουν, κάθε χρόνο, σε κάποιες περιπτώσεις, άλλες ομάδες βλέπουμε τη μία χρονιά και άλλες την επομένη ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι σπουδές των παιδιών αλλά και οι δυνατότητες μεταγραφών.
Σε ένα ρευστό τοπίο, θα ήταν άδικο να ορίσουμε ως ΕΣΠΕΔΑ ότι στους δύο Ομίλους της δεύτερης φάσεως, θα είναι μαζί π.χ. ένας πρώτος, δύο δεύτεροι, δύο τρίτοι και ένας τέταρτος.
Επίσης, δεν είναι δυνατό να αλλάξει ένα σύστημα διεξαγωγής ενώ έχει αρχίσει το πρωτάθλημα και είναι σε εξέλιξη, ώστε να έχουν μία ''ανταμοιβή'' οι ομάδες που τερμάτισαν πρώτες ή δεύτερες στους Ομίλους τους, γιατί ειπώθηκε και αυτό , ως πρόταση.
Και αυτό το γράφω ως εκπρόσωπος του  Πορφύρα που βγήκε πρώτος στον Ομιλο του και θα είχε συμφέρον να κάνει δεκτή πρόταση για αλλαγή συστήματος διεξαγωγής.
Θεωρώ ότι , παρά τα λάθη που σίγουρα θα κάνουμε, στην ΕΣΠΕΔΑ αγωνιζόμαστε χωρίς υστεροβουλία στη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων και τους όρους του παιχνιδιού, προσπαθώντας να δίνουμε το καλό παράδειγμα, δίχως  να ενδιαφερόμαστε για να φτιάξουμε ...βολικό περιβάλλον ώστε να ευνοήσουμε τις ομάδες μας.
Στο πρωτάθλημα Νεανίδων υπάρχουν πολύ καλές ομάδες.
Οι καλύτερες ας προχωρήσουν.
Αν τυχόν, πέσουν μαζί οι, θεωρητικά,  πιο δυνατές, ενδεχομένως θα έχουμε ...κλάμματα.
Αλλά, συμβαίνουν και αυτά στον αθλητισμό.
Σημασία έχει ότι τα παιδιά, τουλάχιστον απο τις 12 ομάδες που προχώρησαν, θα αγωνισθούν τουλάχιστον σε 20 ματς, σε αντίθεση με τα 8 και τα 10 που έδιναν άλλες χρονιές.
Το δικό μας...καημό για επιτυχία ας τον κρατήσουμε για τον εαυτό μας.
Καλή συνέχεια σε όλες και όλους, με ΥΓΕΙΑ.